Gevelbekleding: Prijzen van de verschillende types

Het dagelijks onderhoud van een huisgevel betekent dat het er aantrekkelijk moet uitzien. Om dit te bereiken, nemen huiseigenaren vaak hun toevlucht tot gevelbekleding. Dit kan in verschillende formaten, waarbij de prijzen variëren naar gelang van het type. Hier nemen wij gevelbekleding onder de loep door de verschillende modellen, prijzen en voordelen te belichten.
gevelbekleding

Prijs van een gevelbekleding

Er zijn verschillende prijzen voor gevelbekleding, afhankelijk van het type. De prijs wordt gewoonlijk vastgesteld in verhouding tot de gebruikte grondstoffen en de toegepaste methode. Het komt dan ook vaak voor dat er een duidelijk prijsverschil bestaat tussen de verschillende soorten gevelbekleding.

Low-end gevelbekleding is over het algemeen verkrijgbaar voor prijzen tussen 10 en 65 euro per m². Voor kwalitatief hoogstaand werk, zoals gevelbekleding van gemiddelde en hoge kwaliteit, ligt de prijsklasse tussen 66 en 200 euro per m².

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is een van de meest voorkomende vormen van bekleding. Dit komt omdat houten gevelbekleding de oudste (traditionele) techniek op dit gebied is.

Het is ook de meest populaire en eenvoudigste vorm van gevelbekleding om te plaatsen. Hout geeft de gevel een zeer uitnodigend karakter en een bijzondere esthetische toets.

De grondstof voor houten gevelbekleding

Er zijn verschillende factoren te overwegen als het gaat om houten gevelbekleding. Hout is natuurlijk essentieel, maar niet zomaar hout. U kunt massief hout gebruiken voor uw gevelbekleding.

Dit hout kan van buitenlandse of lokale oorsprong zijn. De volgende houtsoorten kunnen worden onderscheiden:

  • Zeeden ;
  • Grove den ;
  • Fir ;
  • Spruce ;
  • Rode ceder;
  • Lariks ;
  • Kastanje; Populier
  • Populier;
  • Ipe ;
  • Teakhout.

Al deze houtsoorten kunnen worden gebruikt voor de bekleding van houten gevels. Al deze houtsoorten kunnen worden gebruikt voor houten gevelbekleding, omdat ze vocht kunnen verdragen omdat ze verschillende kenmerken hebben.

Het kiezen van hout voor gevelbekleding

Bij de keuze van de houtsoort die voor de bekleding van een gevel moet worden gebruikt, is het raadzaam met bepaalde aspecten rekening te houden. Het eerste criterium is de belichting van de gevel.

Ten tweede moet rekening worden gehouden met de rol en het doel van de bekleding. Deze elementen zullen helpen om het juiste hout te kiezen en zo een goede langetermijninvestering te doen.

Bovendien is het, ongeacht de gekozen houtsoort, belangrijk dat het gaat om gecertificeerd hout van categorie III. Het moet ook voldoen aan de DTU 41.2-normen.

Voordelen van houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is, zoals hierboven vermeld, de meest traditionele vorm van bekleding die beschikbaar is. Bovendien is het een type bekleding dat weinig moeite kost om te bouwen.
gevelbekleding hout
Het is gemakkelijk te installeren, praktisch en biedt een zekere esthetische aantrekkingskracht aan uw huis. Veel mensen gebruiken het gewoon voor de charme die het aan hun huis geeft. Men mag niet vergeten dat hout een uitstekende warmte-isolator is.

Nadelen van houten gevelbekleding

Ondanks de vele voordelen van hout, heeft het ook een paar nadelen. Het is niet bestand tegen insecten. Hetzelfde geldt voor schimmels. Daarom vereist een gevel van dit soort materiaal speciaal onderhoud.

Anders degradeert het hout, wordt het erg kwetsbaar en dient het niet langer als isolatie. Het esthetische aspect van het materiaal lijdt er ook onder.

Gevelbekleding van metaal en staal

In dit geval gaat het om de bekleding van een gevel met stalen lamellen. Dit type gevelbekleding is technisch van aard en vereist veel meer aandacht dan houten gevelbekleding.

Daarom is het noodzakelijk zorgvuldig te zijn bij de keuze van de grondstof. De meest voorkomende materialen zijn: zink, aluminium, staal en koper. Het is belangrijk op te merken dat al deze materialen specifieke kenmerken hebben waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u een keuze maakt.

Kenmerken van metaal- en staalgrondstoffen
Staal is een zeer sterk materiaal en is geschikt voor gevels die bedoeld zijn om te beschermen. Hij behoudt echter zijn charme niet als het op corrosie aankomt. Bovendien is het niet erg kneedbaar, waardoor het vrij ingewikkeld is te installeren.

Anderzijds is aluminium roestbestendig en gemakkelijk te hanteren. Toch is hagel een geduchte vijand. In feite vertonen de meeste grondstoffen die voor dit soort werk worden gebruikt, gebreken. Er zijn echter voordelen.

Voordelen van stalen of metalen gevelbekleding

Ondanks de tekortkomingen van metalen gevelbekledingsmaterialen, zijn er verschillende voordelen aan het gebruik ervan. Ten eerste kunt u bij dit type gevelbekleding een thermische afstandhouder plaatsen. Deze optie heeft het voordeel dat ten minste 25% thermische dienst wordt geleverd.

Ten tweede beschermt het uw huis tegen de weersomstandigheden. Zo wordt u bijvoorbeeld beschermd tegen vocht en UV-straling. Bovendien zult u met metaal zeer weinig behoefte hebben om uw gevel te onderhouden. U kunt zelfs kiezen uit een oneindig aantal afwerkingen als het gaat om metaal.

Wat de veiligheid betreft, is metaal een zeer goede optie. Bovendien hebben innovaties van de laatste jaren de metalen bekleding efficiënter gemaakt. Het is nu mogelijk zowel de binnen- als de buitenkant te bekleden en isolatie toe te voegen.

Nadelen van metalen of stalen gevelbekleding

Alle materialen hebben, ondanks hun voordelen, nadelen. Metaal en staal vormen geen uitzondering op deze regel. Metaal is een echt oxideerbaar materiaal en is onderhevig aan oxidatie. Oxidatie is het resultaat van de inwerking van lucht en water op het oppervlak van metaal.

Deze twee elementen hebben een aanzienlijke invloed op het esthetisch uitzicht. Toch zijn er de laatste jaren adequate oplossingen gevonden om dit te verhelpen. Dit is eigenlijk een preventieve oplossing voor oxidatie. Zorgvuldig onderhoud is vereist om ervoor te zorgen dat het metaal zijn oorspronkelijke uiterlijk behoudt.

PVC gevelbekleding

PVC-bekleding is qua prijs een zeer betaalbaar type bekleding. De prijs-kwaliteitsverhouding is op lange termijn echter niet positief. Dit komt omdat dit type bekleding een lage weerstand heeft en na verloop van tijd verslechtert.

Methode voor het vervaardigen van PVC-bekleding

Ter herinnering: PVC is geen natuurlijk materiaal. Toch is het mogelijk ontwerpen te maken waarin natuurlijke materialen samengaan. Eén ding blijft echter hetzelfde: PVC is niet even sterk als andere materialen. De installatie van PVC-bekleding gebeurt met schroeven, nietjes en vele andere kunstmatige bevestigingsmiddelen.

De bestaande formaten en voordelen van PVC

Er zijn twee vormen van PVC. Cellulair PVC en cellulair PVC. In de praktijk en op grond van ervaring moet worden geconstateerd dat de eerste meer weerstand biedt dan de tweede.

Het is niet echt het ideale model in termen van sterkte, maar het is wel het model dat de meeste kracht biedt. De installatie is niet erg ingewikkeld en verloopt vrij snel. Een ander voordeel is dat het bestand is tegen de verwoestingen van de natuur, vooral tegen rotting.
aluminium gevelbekleding

Nadelen van PVC

Er zijn weinig nadelen aan PVC-bekleding. PVC is echter niet milieuvriendelijk vanwege het plastic dat bij de fabricage wordt gebruikt. Het is dan ook niet de eerste keuze voor milieuactivisten.

Om dit probleem te ondervangen, gebruiken fabrikanten nu gerecycleerde materialen. Een alternatief dat het ecologische argument ondermijnt. Bovendien is PVC niet aan te bevelen als u uw gevelbekleding een zekere authenticiteit wilt meegeven.

Met andere woorden, het materiaal is niet traditioneel of natuurlijk. Wie in zulk werk investeert, is meestal op zoek naar iets unieks.

Bovendien is plastic geen betere bondgenoot in geval van brand. De rook van dit materiaal is zeer schadelijk voor het lichaam.

Gevelbekleding in natuursteen of leisteen

Dit is het type bekleding dat voor alles als topklasse wordt beschouwd. In feite is het zeer duur, maar van zeer goede kwaliteit. Natuursteen en leisteen worden eveneens tot de traditionele grondstoffen gerekend. Deze zijn oud en bieden een zeer lange levensduur aan de ermee beklede gevels.

De voordelen van natuursteen en leisteen

Het eerste voordeel van deze materialen is hun lange levensduur. Als u een langetermijninvestering wilt doen, kunt u kiezen voor natuursteen of leisteen. Als de gevel eenmaal is gebouwd, kan hij zeker 80 jaar meegaan.

Ook is er niet veel onderhoud nodig. Deze materialen zorgen het hele jaar door voor waterdichtheid, sterkte en isolatie. Het is mogelijk om een volledig autonoom isolatiesysteem te installeren.

Voorzorgsmaatregelen bij het leggen

Het is waar dat natuursteen en leisteen zeer goede prestaties leveren. Het is echter absoluut noodzakelijk de installatie toe te vertrouwen aan een vakman. Beide materialen zijn kwetsbaar in hun samenstelling. Daarom moeten zij tijdens de werkzaamheden goed worden vastgezet.

Nadelen van natuursteen of leisteen gevelbekleding

Gezien de kwaliteit van de materialen die bij dit type gevelbekleding worden gebruikt, zijn er vrijwel geen nadelen. De prijs van dit type bekleding is echter het duurst.

De gebruikte techniek, de materialen en de arbeid zijn allemaal aspecten die de exorbitante kosten van het werk rechtvaardigen. Niettemin, als u zich een mooie natuurstenen gevel kunt veroorloven, aarzel dan niet.

Kortom, het is belangrijk te bedenken dat er verschillende soorten gevelbekleding zijn. Elk type bekleding heeft specifieke kenmerken, voor- en nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

Ook variëren de prijzen van materiaal tot materiaal. Het belangrijkste is dat u echt weet wat u wilt om de juiste keuze te kunnen maken. Bekleding is een oplossing voor veel problemen.

Het dient als isolatie, beschermt de omgeving, geeft een nieuw leven aan een oud huis. De aanvraag verschilt ook of het om nieuwbouw of renovatie gaat. Alvorens te beginnen, is het belangrijk en aanbevolen om één hoofdregel te volgen. Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over de eigenlijke procedure.

Bron: gevelreinigingen.be